АрхігумЮвілейне видання до 30-ти річчя клубу.
ISBN 978-966-8571-67-3
256 стор. Формат: 21 Х 29,7 см, м’яка обкладинка.
Малюнки: кольорові, чорно-білі.
Книга розрахована на широке коло читачів.

Карикатури:Ю.Кособукін, А.Казанський, Ю.Головченко, О.Смаль, В.Кудін, С.Боборикін, В.Васьковцев, О.Євтушенко, Є.Григор'єв, В.Казаневський, С.Алєєв, А.Васильєв, І.Лук'янченко, В.Олександров (Росія), В.Богорад (Росія), І.Смірнов (Росія), С.Тюнін (Росія).

 

Карикатури. Архігум 1983-2013


2013 рік.
Ювілей київського клубу карикатуристів

Київський клуб карикатуристів «Архігум» виник 1 квітня 1983 року. «Кістяком» клубу були архітектори, звідти і виникла ця назва. Існує ще одна версія, що Архігум - це надгуманність.

Клуб об’єднав тоді ще молодих карикатуристів, які не сприймали «соціалістичний реалізм» як основний вид мистецтва, тому створювали «альтернативні» карикатури. В оргкомітет клубу увійшли Віктор Кудін (голова), Анатолій Казанський, Юрій Кособукін і Володимир Казаневський. Діяльність клубу не була формальною. Карикатуристи брали активну участь у культурному житті міста та всієї країни. Роботи художників стали візитною карткою нової сміхової української культури.

У вісімдесятих роках минулого століття найпопулярнішою роз-важальною програмою на українському телебаченні була передача під назвою «П'ять хвилин на роздуми». Постійною ведучою програми була мегапопулярна телеведуча Зінаїда Журавльова. Окрім цього, незмінними авторами сценаріїв телепрограми були члени клубу

«Архігум» - письменники Геннадій Костовецький і Олег Попов. Знімальний майданчик програми, зазвичай це було одне з популярних кафе Києва, щомісяця ставав своєрідним місцем зустрічі, фор-мою роботи клубу. Художники спілкувалися не тільки між собою, але й із письменниками, музикантами, вченими, колекціонерами та іншими цікавими людьми з багатьох куточків України, яких запрошували для запису в ефірі.

Ще одним з постійних місць спілкування художників був Андріївський узвіз. На щорічних ярмарках художників під час святкування Днів Києва карикатуристи клубу представляли свої роботи для загального огляду. Десятки тисяч киян знали, що біля будинку номер... вони зможуть побачити, а при бажанні і придбати, нові роботи художників клубу. Веселе спілкування художників клубу з цінителями мистецтва карикатури в ці весняні дні тривало з ранку до пізнього вечора. Крім цього, багато киян і гостей могли бачити авангардну для того часу карикатуру, яка не могла з'явитися на сторінках радянських газет і журналів з міркувань ідеології.

Але головне, кожен рік 1 квітня відкривалися виставки карикатур у Будинку архітекторів. Спеціальні запрошення для любителів карикатури не розсилалися, тому що у клубу були свої «фани». Вони приходили на відкриття без запрошень. Наприклад, одного разу, відкриття щорічної першоквітневої виставки з технічних причин перенесли в Будинок актора. «Фани», за звичкою приходили в Будинок архітектора, а їх направляли в Будинок актора. Мабуть, головним дизайнером виставок був Толя Казанський. Кожен рік він був локомотивом, генератором ідей для оригінального наповнення простору виставок. Під час проведення однієї з виставок зал був наповнений фантастичними істотами з різнокольорових повітряних куль.

Втім, роботи художників «Архігума» виставлялися не тільки в Будинку архітекторів. Були виставки в різних салонах, галереях і навіть, безпосередньо на вулиці Хрещатик, на розі з вулицею Прорізною, там, де легендарний Паніковський колись збирав милостиню в образі сліпого. Варто зазначити, що виставки користувалися величезним успіхом: окремі громадяни зривали карикатури зі стендів собі на пам'ять.

Публіка могла познайомитися з творчістю художників не тільки на виставках. Роботи членів клубу регулярно з'являлися на сторінках найпопулярніших видань СРСР, таких як «Літературна газета», «Во-гник», «Зміна», «Комсомольская правда»... У 1989 році рес-публіканським видавництвом «Мистецтво» був виданий альбом

«Гостинці з України» тиражем 30000 eкземпляров, в якому були розташовані чорно-білі карикатури художників клубу. Тоді альбом користувався величезним успіхом у публіки. Члени клубу «Архігум» дружили з колегами. Спільні неформальні виставки карикатур київських художників були в Ленінграді, Вільнюсі та інших містах колишнього СРСР. Клуб служив свого роду двигуном розвитку карикатури, як української, так і, в співдружності з колегами, радянського простору.

Після розвалу СРСР близько половини членів клубу емігрували - в США, в Ізраїль, в Канаду та в Австралію. Однак життя клубу тривало. Виставки карикатур проводилися в Україні і за кордоном. Наприклад, у Німеччині були організовані більше десяти виставок карикатур членів клубу. Там, у 1991 році, була видана книга карикатур під назвою «KARIKATURA. SOWJETISCHE KARIKATUREN im Zeichen von Glasnost», до якої увійшли більше ста робіт художників клубу

«Архігум». А в 2003 році в Києві опублікована книга, яка так і нази-вається «Архігум». Крім карикатур у неї поміщені фотографії та смішні, веселі і сумні відгуки відвідувачів виставок різних років. Наприклад, така компліментарна: «Хлопці, у мене мало часу. Йдемо на Карцева, хоча хочу ще і на Макаревича. Але не пошкодував, що знову прийшов вже не перший рік!..»

Клуб існує і нині. Тут можна згадати, що художники, які з гордістю називають себе членами клубу «Архігум», були відзначені нагородами на престижних міжнародних конкурсах карикатур у 46 країнах світу понад тисячу (!) раз. У тому числі, їм присуджувалися більше двохсот Гран-Прі і перших призів.

1 квітня 2013 року в Республіканському будинку архітекторів відкривається тридцята ювілейна виставка художників-карикатуристів київського клубу «Архігум». Також, в рамках святкування тридцятиріччя клубу буде проведена виставка робіт російських карикатуристів, які багато років є друзями клубу. Очікується, що вони будуть присутні на святкуванні. Це всесвітньо відомі художники: Сергій Тюнін, Ігор Смірнов, Віктор Богорад, Василь Александров і колекціонер карикатур Сергій Самоненко. До ювілейних урочистостей готується до друку нова книга, присвячена київському клубу карикатуристів.

Facebook: Archigum Cartoon

Придбати або замовити: archigum.cartoon@gmail.com
Viber +38 066 296 57 95 Telegram Archigum Cartoon


Написати повідомлення:

Карикатури. Архігум 1983-2013 Карикатури. Архігум 1983-2013 Карикатури. Архігум 1983-2013 Карикатури. Архігум 1983-2013 Карикатури. Архігум 1983-2013 Карикатури. Архігум 1983-2013